15 X 100 Comunicándonos en español
Ha tålamod och mod att arbeta internationellt, det finns endast lärdomar och fördelar med att öppna ditt klassrum till världen.
Projektet som jag beskriver i den här bloggen har fått följande utmärkelser:
Quality Label i Sverige, Italien och Frankrike
European Quality Label
Pupil Quality Label
Svenska Etwinningspriset 2020 i kategorin eTwinningsprojekt

Syfte och beskrivning
I projektet “Att kommunicera på spanska” deltar ungdomar som vill dela med sig av sina erfarenheter av att läsa ett gemensamt språk: spanska. Tillsammans med andra elever i Europa blir det lättare för ungdomarna att överkomma alla hinder som kan uppstå i inlärningsprocessen. Vi vågar prata med varandra och lär oss att språk är något som går bortom en textbok. Vi suddar bort våra olikheter och tar vara på det som vi har gemensamt: spanska. I varje aktivitet skapar vi kreativa och kommunikativa kontexter som motiverar våra elever att nå längre.
Projektet “Att kommunicera på spanska” är ett kommunikativ projekt för elever som läser spanska och befinner sig på en nivå A1.1-A.1.2, enligt GERS. Syftet med projektet är att öka elevernas tilltro till sin egen förmåga att prata spanska, samtidigt som de utökar den interkulturella förståelsen. Genom att kunna se andra ska eleverna kunna spegla sin egen utveckling och få mer förståelse för vad det innebär att lära sig ett annat språk. Under projektet använder vi olika kommunikationssituationer som uppmuntrar våra elever att kommunicera på spanska. Aktiviteterna inkluderar: presentationer, videoinspelningar, videokonferenser, texter, julkort, beskrivningar och spel.
Eleverna har arbetat individuellt med presentationer av sig själva och med närmiljö-beskrivningar. Arbetet i olika grupp var också vanligt, både med grupper inom klassen, men även med grupper bestående av elever från olika länder. Bland de metoderna som förekom hittar vi: muntliga, skriftliga och interaktiva redovisningar av olika teman.
Eleverna blev direkt intresserade och motiverade att arbeta med projektet, jag kommer aldrig att glömma första gången jag kunde visa vad eleverna från andra länder hade filmat och skickat till oss. De ville se presentationerna från de andra eleverna minst 5 gånger!
Integrering i kursplanen
I kursplanen (Lgr11) står: “Att ha kunskaper i flera språk kan ge nya perspektiv på omvärlden, ökade möjligheter till kontakter och större förståelse för olika sätt att leva”. Genom att få kontakt med elever från 3 europeiska länder ökar vi elevernas möjlighet att utvidga sina kulturella kunskaper och kunna sätta dem i ett internationellt sammanhang. I ämnets syftet betonar kursplanen att eleverna ska utveckla tilltron till sin förmåga att använda språket, av den anledning har projektet skapat olika kommunikations tillfällen där eleverna har kunnat se hur andra ungdomar i Europa också kämpar för att kommunicera på spanska och hur man använder strategier för att stödja kommunikationen. Eleverna har också kunnat koppla spanskundervisningen med egna erfarenheter, livsvillkor och intressen. Vi har skrivit om vår stad, skola och våra hus. Eleverna har även sökt, värderat och tillägnat sig innehåll i talat språk och texter från olika källor. Eleverna skrev och presenterade olika kända personer från Sverige och sedan kunde också förmedla det till de andra eleverna. Slutligen har vi också reflekterar över våra kulturella skillnader och jämfört olika skolgångar.
Kommunikation med andra skolor
Kommunikationen skedde i början på eTwnning live och e-mail, därefter skapades en grupp på appen Whatsapp. Vi har haft videokonferenser mellan lärarna också för att planera olika aktiviteter.
Twinspaces blev det gemensamma plattform för att kunna dela klassens arbetet. VI även kunde skicka snabbt länkar och annat viktigt genom whatsapp. Alla aktiviteter i projektet var “kommunikations aktiviteter” med deltagande från olika länder. Jag beskriver alla aktiviteter närmare på dokumentet som jag har laddat upp, till varje aktivitet finns det länkar till elevernas arbete.
Lista de actividades / List of Activities
Här nedan finner du en lista med alla aktiviteter som ingick i projektet, kopplingen till GERS, produkterna som eleverna skapade samt en lista med vilka digitala verktyg som användes.
Slutprodukt
Som slutprodukt skapades en tidning där vi samlade alla gruppers arbete och planeringar, här nedan hittar ni länken till arbetet:
Andra artiklar och länkar: